DTU 
 

 

02362: Projekt i software-udvikling (f21)

Uge 2 (online- og live-undervisning): Analyse / Kontroller-metoder
 
 

Her er der nogle informationer og materiale til online- og live-undervisning af kurset i uge 2. Hovedemne af forelæsningen er "Analyse" som starter med taksonomien og udvikling af domændemodeller. I øvelses-/projektdelen starter vi op med to opgaver:

  • Visningsopgave V2 fortsætter med at udvikle videre på projektet: implementering af kommandokort og oprettelse af test til dem.

     

  • Afleveringsopgave A1 er udarbejdelse af en mere detaljeret taksonomi og domænemodel.

 

Organisation

Kurset starter kl. 13 med et kort live-møde på kursets team på Teams (koden til at tilknytte sig gruppen på Teams bliver er sendt ud via DTU Learn). Kl. 13 mødes vi live på kanalen "Uge02". Derefter er der nogle videoer med præsentationer, som I kan finde på denne her side og som I skal se under undervisningen i dag.

 

Ekkart vil være live på Teams hele tiden fra kl. 13 til kl. 17, så at I kan stille spørgsmål. Fra kl. 1430 ville der igen være en kort periode med live-undervising og live-diskussioner på Teams med hele klassen, hvor vi diskuterer RoboRallys taksononmi og domænemodel. Og her diskuterer vi projektet igen og I kan stille spørgsmål vedr. projektet.

 

Derefter ca. 15:00 skyder vi øvelsens- og projektdelen i gang. Også til denne del er der nogle videor med informationer om og hjælp til opgave V2.

 

Til øvelses- og projektdelen er der oprettet noge kanaler med "Ad hoc grupper" på Teams som en slags borde, hvor I kan flytte rundt for at finde og danne grupper og mødes med jeres gruppe. Jeres gruppe skal I så registere hos DTU Learn inden dagens undervising starter (hvis I ikke har gjort det endnu).

 

Hjælpelærere og mig bruger disse ad hoc grupper til at gå rundt og snakke med grupperne om deres spørgsmål eller problemer — og grupperne skal vise deres resultat vedr. opgave V1.

 

På kanalen "Uge 02" ligger også en fil "Hjælpeønsker_Uge02.doc", med en tabel hvor I kan sige at I har brug for hjælp; så kommer vi til jeres "lokale". Men vi opdeler lokalerne imellem hjælpelærerne, og kommer også forbi lokalerne uden at I spørger om det.

 

Når vi ikke er i gruppelokalerne, så er vi på kanalen "Uge02", hvor I kan også tale med os. Og vi følger også med på chatten på kanalen "Uge02". Desudden kan I bruge kursets "Diskussionsforum" på DTU Learn.

 

Omkring kl. 16.00 sammler vi os med helle klassen igen på kanalen "Uge02", så at vi kan samle op på dagens problemer. Varigheden afhænger af de opståede problemer. Derefter kan I arbejde i jeres grupper igen.

 

Omkring kl. 16:50 sammler vi os med helle klassen igen på kanalen "Uge02" for at afslutte dagens forløb.

 

Nedenfor kan I finde alle videoer til dagens undervisning i den anbefalede rækkefølge og nogle korte kommentarer. Videos PiSU L02.0, PiSU L02.1 og PiSU P2.1 skal I se op til kl. 14.30. Så mødes vi live igen. Derefter kan I se video PiSU P02.2, PiSU P02.3 og PiSU P02.5, som hjælper med opgave V2 (se instrukser her). Til sidst kan I se videon PiSU P02.4, da det give et oveblik over RobooRally, som er vigtigt, men ikke umiddelbar bidrager til løsning af opgave V2.

 

Forelæsning

Efter live-mødet på Teams kl. 13.00 starter forelæsningsdelen.

 

PiSU L02.0

PiSU L02.0: Rekapitulation af nogle punkter fra uge 01

Javas Klasser, Objekter og Variabler; og MVC-princippet.

 

Videoen er baseret på dagens Powerpointpræsentation PiSU-L02.pdf (slide 1 - 10) og det anbefales at den bliver åbnet ved siden af videopræsentationen (når man har to skærme).

 

PiSU L02.1

PiSU L02.1: Analyse

Denne video diskuterer analysen: Hvordan finder man de vigtigste begreber og kommer frem til en domænemodel. Der er nogle eksempler og under live-delen (fra omkring 14:30), prøver vi at diskutere nogle aspekter af det med RoboRally-eksemplet.

 

Denne video er baseret på dagens Powerpointpræsentation PiSU-L02.pdf (slide 11 - 30).

 

Den kan opdeles i småbidder:

  1. Slides 11-16: Fra 0:00 op til 9:20.
  2. Slides 17-24: Fra 9:19 op til 27:50.
  3. Slides 25-30: Fra 27:50 op til 41:57.

 

PiSU P02.1

PiSU P02.1: Opgave A1: Analyse / Opgave V2: Komandokort samt test

Denne video diskuterer opgave V2 og opgave A1 som starter i dag. Den er baseret på dagens Powerpointpræsentation PiSU-L02.pdf (slide 31 - 34).

 

Videoerne ovenfor skal ses op til kl. 14:30. Omkring 14:30 sammler vi os med hele klassen igen på kursets Teamskanal "Uge02" til et live-møde. Der diskuterer vi analysen med kursets projekt, RoboRally. Og I kan stille spørgsmål vedr. taksonomi, domænemodel og dagens opgaver.

 

Her er tavler-notater fra live-diskussionen med hele klassen:

 

 

Projekt- og øvelser

Efter dette live-møde ca. 15:00, skal I komme i gang med opgave V2 i grupperne. Hjælpelærere og underviseren kommer forbi gruppelokalerne og I kan også tilkalde dem, hvis I har brug for hjælp.

 

PiSU P02.2

PiSU P02.2: Opgave V2: Forklaret i IntelliJ med projekt RoboRally 1.1

Denne video er en kort introduktion til opgaven V1, som bliver diskuteret med projekt RoboRally 1.1 indenfor IntelliJ.

 

RoboRally 1.1 og en detaljeret beskrivelse af opgave V2 finder i her: Opgave V2.

 

PiSU P02.3

PiSU P02.3: Opgave V2: Tilknytning og implementering af GameController-metoder

Denne video giver en idé om hvordan "GUI-knapperne" kan kobles på de rigtige metoder i GameController og hvordan de forskellige metoder i GameController kan implementeres (baseret på RoboRally 1.1. projektet, som I kan finde på siden med instrukser til Opgave V2.

 

PiSU P02.4

PiSU P02.4: RoboRally 1.1: Forklaring GameController

Denne videonen forklarer nogle af de vigtige metoder af GameController, som I fik udleveret med RoboRally 1.1. Den er vigtig, men ikke umiddelbart nødvendigt for at løse opgave V2.

 

PiSU P02.5

PiSU P02.5: Opgave V2: Implementering og eksevering af test

Den sidste video viser hvordan man kreerer test i sit projekt, hvordan de skal bygges op og hvordan man kan starte disse test. Mere information om test med IntelliJ finder i på IntelliJs websider: [IntelliJ: Testing]

 

Yderlige informationer

 

I kan finde mere information om Testing med IntelliJ på JetBrains web sider: [IntelliJ: Testing].

 

Ekkart Kindler (), 7. februar 2021 (last updated 9. februar 2021)